NÄSTA

Nya utmaningar under etappen till Auckland

Februari 07, 2018 @ 09:21:06   Foto Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race


1 AV 1

Den sjätte etappen i Volvo Ocean Race 2017-18 startade inatt i Hongkong och sträcker sig 6100 sjömil. Just nu är det AkzoNobel i ledning men det är fortfarande väldigt jämnt. Målet är den seglingstokiga staden Auckland i Nya Zeeland som välkomnar tävlingen för elfte gången.

 

Martin Strömberg, vaktkapten på Turn the Tide on Plastic, kommer inte att segla den sjätte etappen utan är kvar på land för att få extra vila. Han kommer att ansluta till laget igen för den sjunde etappen men innan dess kommer hans lag att slåss om poäng i delsträckan till Auckland.

 

Båtarna kommer först ta sig över Sydkinesiska havet och runt Filippinernas nordligaste spets. Sedan bär det av åt sydost ut i Stilla havet och genom den Polynesiska övärlden på väg mot Auckland.

 

Precis som i etappen till Hongkong kommer passagen genom doldrums, det stora stiltjeområdet vid ekvatorn, att vara avgörande. Och i tävlingens historia har det förkommit flera rafflande spurter längs med den nyzeeländska kusten.

 

Spanska MAPFRE gav sig in i etappen som totalledare, fyra poäng framför kinesiska Dongfeng Race Team i tabellen. Men ledarbåten hade det tufft i den lätta vinden på väg norrut mot Hongkong för ett par veckor. Då slutade de fyra på etappen.

– Vi vet alla hur svårt det kan vara i Doldrums och senast var det ännu tuffare för oss, säger Xabi Fernández, skeppare för MAPFRE.

– Helt plötsligt hade vi tappat bort tätbåtarna och under 10-15 timmar var det smärtsamt att bara se de andra sticka iväg.

 

– Etappen till Auckland är en lurig sträcka, säger Dongfeng Race Teams franske skeppare Charles Caudrelier.

– Vi måste ta oss genom doldrums och vi vet att det är kämpigt och lite lotteri med vindbyarna. Vi är rädda för att vi kan bli laget som har otur med molnen och vindarna den här gången.

– Men det är också en av de bästa etapperna för att man kommer till Auckland som är en fantastisk plats där folket verkligen känner till havskappsegling och älskar den här tävlingen.

 

– Den här biten är ökänd, säger Turn the Tide on Plastics brittiska skeppare Dee Caffari. Jag minns i den senaste upplagan där vi startade i Sanya och hade samma hårda motvind genom Luzonsundet och nu är det samma sak igen.

– Det är också lite vilseledande eftersom vi nästan seglar bort från Nya Zeeland först innan vi viker av och sätter fart söderut. Så psykiskt är det också en utmanande etapp.

 

Det här blir den elfte gången som tävlingen stannar i Auckland och Nya Zeeland är en stor nation inom sporten. 350 ”kiwis” har deltagit i tävlingen genom åren.

 

Sju lag ingår i fältet för Volvo Ocean Race men i måndags tillkännagav Vestas 11th Hour Racing att de inte deltar i etappen. Här kan ni läsa ett uttalande från laget.

 

Följ Leg 6 på www.volvooceanrace.com.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x